Home
Kennismaking
Katten
Cruises
Zuiderdam 2002
Oosterdam 2003
Westerdam 2004
Eurodam 2009
Zuiderdam 2010
Noordam 2011
Noordam 2012
Westerdam 2013
Nieuw Amsterdam 2015
Koningsdam 2016
Zuiderdam 2017
Koningsdam 2019
ss Rotterdam
Ook interessant
Gastenboek
In 2004 kwam de Westerdam voor het eerst naar Rotterdam.Een select gezelschap was door de HAL en het Havenbedrijf Rotterdam uitgenodigd om het schip op te halen in Harwich en samen met haar de Nieuwe Waterweg op te varen. Ik mocht mee en maakte voor het AD het navolgende verslag.

 Rotterdam gekanteld in het tegenlicht

 Jules Deelder is niet aan boord, maar zijn dichtregels verwoorden het gevoel bij de al wakkere reizigers op de Westerdam als ze langs de randen van de nacht de Nieuwe Waterweg bevaren. Door de laaghangende ochtendnevel lijkt het of de Euromast en de Erasmusbrug zich hebben losgescheurd van hun fundamenten. De zon priemt door de mist en zet het vage silhouet van de stad in tegenlicht.

Vol verwachting zijn ze vroeg opgestaan, de schaarse Nederlanders aan boord van de Westerdam. Ze staan nu hoog boven het water in het Crow's Nest, op dek 10, te turen naar de kades. Als de Queen Mary 2 hele volksstammen voor dag en dauw op de been brengt, moet dat de Westerdam bij haar eerste bezoek aan haar thuishaven toch ook lukken? Edoch, de douche is koud. Slechts een enkele auto volgt het schip bij haar eerste kilometers op de Nieuwe Waterweg, her en der staan wat plukjes mensen, nergens is het zo druk als een week eerder. Alleen het hardnekkige zwaaien van de opvarenden van motorjacht Equinox naar de mastodont naast haar, is aandoenlijk. De Equinox is erbij als de Westerdam tussen de pieren komt en de Equinox blijft erbij totdat de nieuweling langs de Holland Amerikakade gemeerd ligt.

Kapitein D. van den Berg (Durkvèndènburk, zeggen de Amerikanen) staat welgemoed op de brug. Samen met loods W. Snoeck en een roedel stuurlui brengt hij het schip naar waar ze moet zijn: hartje stad. Dat het niet krankzinnig druk is, doet hem niets. ”Het is zaterdagochtend, zes uur. Dan zijn nog niet zo veel mensen op.” Het zal in de loop van de dag wel drukker worden, wil hij maar zeggen. Wat de 61-jarige Arnhemmer minder bevalt, is dat hij pas op de terugweg mag straatjekeren in de Waalhaven. ”We komen nu met de neus naar de brug en de kont naar zee, dat hoort niet. Dan moet ik achteruit wegvaren, dat is stom, geen gezicht.” Helaas, de stootkussens langs de kade laten geen andere optie open.

Achter de schermen is het drijvende pretpaleis een gesmeerd werkende fabriek. Voor de maximaal 1848 passagiers telt alleen het eten, drinken en vrolijk wezen. Vermaakt worden in de restaurants en bars, het casino, de twee zwembaden, het kuuroord en de sportschool, het theater, de winkelstraat, de bioscoop, de bibliotheek en het internetcafé. Voor de 800 bemanningsleden is het hard werken.

In de keukens bijvoorbeeld, van waaruit de 2500 magen doorlopend worden gevuld. Of in de machinekamer, waar de energie wordt opgewekt voor de voortstuwing van het schip en de elektriciteit voor het varende dorp. In de machinekamer ook waar de dagelijkse 700.000 liter zoet water uit zeewater wordt gewonnen. Of waar al het afvalwater wordt gezuiverd zodat het schoon weer overboord kan worden gezet. En waar een verbrandingsinstallatie staat voor alle afval.

Of in de hoteldienst, die dagelijks 948 hutten, van standaard tot zeer luxe achter de gasten moet opruimen. Die het eten moet serveren, de afwas en de was moet doen. In de winkels, het kuuroord, aan de balies, op de brug.

Een aantal opvarenden krijgt in Rotterdam bezoek van het thuisfront. Om bij te praten, te snuffelen aan de luxe, te proeven van de lekkernijen. Zo'n 200 mensen staan in de cruiseterminal met hun koffers klaar om in te schepen. Zij zullen de laatste lege hutten de komende twee weken bewonen op de cruise langs Europese steden. En in de stad opent HAL-president S. Kruse, die uit Engeland is meegevaren, in het Maritiem Museum een expositie over de 131-jarige geschiedenis van zijn Holland-Amerika Lijn.

Als kapitein Van den Berg om kwart over vijf het sonore vertreksein over de rivier en stad laat schallen, maken niet alleen de schepen van de Havendienst met hun bluskanonnen een ereboog van water, maar hebben enkele duizenden zich toch weten los te rukken van het Zomercarnaval en vormen ze op de valreep een haag op de kades. En op de Nieuwe Maas dobbert weer de Equinox om de Westerdam te brengen naar waar ze haar die ochtend oppikte: de Noordzee.

 

 

 

 

 

 

Verder
Top