Home
Kennismaking
Katten
Cruises
ss Rotterdam
De Grande Dame komt
Reis naar Nostalgia
Muiterij
Proefballonnen
Erfgoed
In Gibraltar
Met de kont naar zee
Verolme wil meedoen
Ook interessant
Gastenboek
Muiterij op de Rembrandt (1999)

 

PASSAGIERS OP HET ss Rembrandt hebben vorige week tijdens de cruise van Rio de Janeiro naar Barcelona gedreigd het heft in eigen hand te nemen. Aanleiding was een storing in de machinekamer, waardoor het schip vol rook kwam te staan, de airconditioning uitviel en een aantal havens niet kon worden aangedaan.

 

Volgens de passagiers deed kapitein Wassenberger te weinig om de problemen het hoofd te bieden en dreigden zij 'zelf de leiding in handen te nemen'. Ook eisten zij dat de rederij hun de reissom zou terugbetalen, omdat een groot deel van het cruiseprogramma was geschrapt. Anders zouden zijn in Barcelona niet van boord gaan.


IN DE NACHT van 16 op 17 april ontstonden problemen in de machinekamer van de voormalige Rotterdam. ,,Ik kon die nacht al niet slapen door de grote hitte vanwege het uitvallen van de airconditioning. Het was in de hut 39 graden. Ik hoorde geroezemoes in de gang en zag de kapitein en een aantal officieren naar de machinekamer rennen'', aldus passagier A.J.A. Hermans uit Breda.

De volgende dag stonden de gangen vol met een dikke, zwarte rook. ,,We konden niets meer zien, het leek wel nacht. Een aantal passagiers raakte in paniek. Die dachten dat het schip in brand stond. Dat was niet het geval. Het was rook uit de machinekamer die niet door de schoorsteen, maar door de gangen en de dekken zijn weg naar buiten zocht.''

Door de problemen in de machinekamer voer het schip veel langzamer 'en lag soms helemaal stil op de oceaan'. Daardoor liep de Rembrandt de haven van Las Palmas twee dagen later binnen dan de bedoeling was. Voor een groot deel van de Braziliaanse passagiers was dit het einde van de bootreis, omdat zij anders niet meer op tijd in Lissabon zouden aankomen. Premier Cruises charterde drie vliegtuigen om hen naar Lissabon te brengen.

De overige passagiers bleven aan boord, maar door de averij moest een aantal aanloophavens (Madeira, Lissabon, Cadiz en Malaga) uit het vaarschema worden geschrapt. Het schip moest per se op 26 april in Barcelona aankomen, omdat die dag daar de eerste Middellandse-Zeecruise van dit zomerseizoen zou beginnen.

PREMIER CRUISES LIET het ene ultimatum na het andere van de passagiers onbeantwoord voorbijgaan. Toen ook een advocate, die aan boord was en optrad als woordvoerder van de passagiers, ineens niets meer van zich liet horen, bloedde de actie dood.

Hermans kreeg van de kapitein het aanbod de aansluitende cruise mee te maken, maar bedankte daar om principiële en gezondheidsredenen voor. ,,Dat aanbod is alleen aan mij gedaan, want anderen kregen te horen dat het schip helemaal was volgeboekt. Daarbij komt dat ik aan boord, net als een aantal andere passagiers, een flinke keelontsteking heb opgelopen door de slecht werkende airconditioning.'' Ter compensatie heeft de Bredanaar een certificaat gekregen dat hem recht geeft op een andere cruise, op de Rembrandt of een van de andere schepen van Premier Cruises. Dat aanbod geldt tot eind april volgend jaar.

Premier Cruises bevestigt dat er tijdens de oversteek problemen zijn geweest met een stoomketel. ,,Die problemen werden tijdens de reis opgelost en het schip kon haar reis naar Barcelona vervolgen'', aldus een woordvoerster. Volgens haar zijn de passagiers schadeloos gesteld. Hoe kon ze niet zeggen.

 
Top